fbpx Skip to main content
Over ons

Lees het verhaal achter Da Carlo

Terug in de tijd met Da Carlo naar…

...Circa 1900 (Jugendstil)

Gevel

Bij het Gedempte Zuiderdiep 36 is al ontzettend lang bedrijvigheid. Vóór de oorlog heeft het pand ooit dienst gedaan als fruit- en groentewinkel. De naam is destijds waarschijnlijk 'De Hollandsche Groentewinkel' geweest. Dit feit is nog duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van ons restaurant. De gevel is namelijk versierd met een Jugendstil tegeltableau waarop nog vele fruit- en groentesoorten afgebeeld staan. Deze gevel geniet hierdoor ook een monumentale status. Pas na de de Tweede Wereldoorlog is het pand een restaurant geworden, dit kan je hieronder lezen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog

...Circa 1946

Oorlog

Het pand heeft de oorlog redelijk doorstaan. Wel waren er een aantal reparatiewerkzaamheden nodig om het pand weer op te knappen. In 1946 is het pand weer opgeknapt en deed deze weer dienst als winkelruimte en woonruimte. Wanneer het pand exact veranderde tot restaurantruimte is niet helemaal duidelijk, dit moet ergens in de jaren '50 geweest zijn.

Vastgelegde informatie over het pand is te vinden in 1974, toen dhr. Cherkawi en mevr. Sassu het pand omtoverden tot Pizzeria Al Hamra. Een aantal jaren later werd de pizzeria overgenomen en is het Pizzeria Roma gaan heten. In 1981 werd dhr. Carlo Pizatti eigenaar van de pizzeria en hij is de naamgever aan het huidige bedrijf. Hij noemde het bedrijf namelijk 'Pizzeria Carlo'.

Carlo Pizatti

In 1981 was Carlo Pizatti de eigenaar het het restaurant. Een aantal jaren later werd het restaurant overgenomen door de man die nog steeds bekend is onder vele gasten uit de jaren '90: Horatio.

Orazio

De naam Horatio zegt velen misschien niet veel, aangezien de charmante en extraverte uitbater zich steevast 'Carlo' noemde.
Elke gast werd warm onthaald, de dames kregen een welgemeende handkus en een knipoog.
Indertijd werd aan alle gasten verteld dat de groentes uit eigen tuin kwamen en dat de vissen hoogstpersoonlijk door de eigenaar dagvers werden gevangen.
Ook stond hij bekend om het fenomeen waarbij hij met volle schalen bereid vlees door het restaurant liep om deze vervolgens aan mensen te slijten, wat overigens steevast een succes was; iedereen nam een stuk vlees.

Interieur

Da Carlo is in de loop der jaren bij veel gasten in gedachten blijven hangen door het interieur.
Vanaf de overname in 1981 door Carlo Pizatti hebben de eigenaren en medewerkers van het restaurant verschillende prelaria verzameld en opgehangen in het restaurant.
Zo zijn schilderijen vaak door (oud)medewerkers geschilderd en zijn bijzondere wijnflessen nooit opengetrokken, maar staan deze nog steeds in de vensterbanken.
Hieronder gaan we verder in de tijd en komen we bij de huidige eigenaar van Da Carlo terecht.

Da Carlo nu

De drie broers

Hierboven vertelden we over de tijd waarin Orazio, alias ‘Carlo’, de eigenaar was van het huidige Da Carlo. Het restaurant wordt tegenwoordig gerund door 3 broers; Farzad, Farid en Farshad.
Farshad kwam in zijn studententijd terecht bij het bedrijf, in de tijd dat hij International Business Management studeerde in Groningen.
Op een gegeven moment wilde Orazio de zaak van de hand doen, waarop Farshad besloot om deze unieke kans te grijpen. Hij nam de zaak in 2003 over.
In de eerste jaren na 2003 werkte Orazio nog altijd met veel toewijding in het restaurant en was nog steeds het gezicht van de zaak.
Pas nadat hij afscheid nam is het een écht familiebedrijf geworden, eerst werd het team versterkt met Farzad, die tot op de dag van vandaag nog steeds de leiding voert over de uitvoering van het restaurant en nog steeds vaak meewerkt in de bediening. Hij is dan ook al 20 jaar lang een vertrouwd gezicht voor gasten. Later werd het team versterkt met de jongste broer van de drie; Farid. Hij runt het bedrijf grotendeels achter de schermen.

In 2004 nam Farshad ook Capricio op het A-Kerkhof 6 in Groningen over.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat dit een samenwerking met Gigi Bianco zou worden, maar uiteindelijk hebben partijen daarvan afgezien en is Gigi Bianco elders begonnen met zijn eigen winkel- en cateringbedrijf.
De ouders van Farshad zijn uiteindelijk eigenaar geworden van Capricio, de zaak die ze momenteel nog steeds met veel passie runnen.

Geniet van authentieke Italiaanse recepten

Proef de Italiaanse sfeer in ons restaurant of plaats nu direct je bestelling en geniet vanuit huis van onze authentieke gerechten.

Kijk wat onze klanten zeggen

Waarderingen

Iens: 8.8/10
Facebook: 4.6/5
Eet.nu: 8.5/10
Tripadvisor: 4/5
Google-reviews: 4.4/5