• Facebook: 4.6/5
  • Iens: 8.8/10
  • Eet.nu: 8.5/10
  • Tripadvisor: 4/5

Over Da Carlo

Terug in de tijd met Da Carlo naar...

...Circa 1900 (Jugendstil)

Bij het Gedempte Zuiderdiep 36 is al ontzettend lang bedrijvigheid. Vóór de oorlog heeft het pand ooit dienst gedaan als fruit- en groentewinkel. De naam is destijds waarschijnlijk 'De Hollandsche Groentewinkel' geweest. Dit feit is nog duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van ons restaurant.
De gevel is namelijk versierd met een Jugendstil tegeltableau waarop nog vele fruit- en groentesoorten afgebeeld staan.
Deze gevel geniet hierdoor ook een monumentale status.
Pas na de de Tweede Wereldoorlog is het pand een restaurant geworden, dit kan je hieronder lezen

page2_img1page2_img2

...Circa 1946 (vlak na de Tweede Wereldoorlog)

Het pand heeft de oorlog redelijk doorstaan. Wel waren er een aantal reparatiewerkzaamheden nodig om het pand weer op te knappen (zie foto's). In 1946 is het pand weer opgeknapt en deed deze weer dienst als winkelruimte en woonruimte.
Wanneer het pand exact veranderde tot restaurantruimte is niet helemaal duidelijk, dit moet ergens in de jaren '50 geweest zijn.
Op de blauwdruk is goed te zien hoe de indeling van het gebouw was voordat het een restaurantruimte werd. Er werd destijds gewoond en gewerkt op de begane grond van het pand, wat tegenwoordig helemaal gebruikt wordt voor het restaurant.
Het begrip pizza's en pasta's kende men in de jaren ´50 nog helemaal niet. De pizzeria die destijds gevestigd werd op het Gedempte Zuiderdiep 36 was dan ook de tweede van Nederland.

Vastgelegde informatie over het pand is te vinden in 1974, toen dhr. Cherkawi en mevr. Sassu het pand omtoverden tot Pizzeria Al Hamra.
Een aantal jaren later werd de pizzeria overgenomen en is het Pizzeria Roma gaan heten.
In 1981 werd dhr. Carlo Pizatti eigenaar van de pizzeria en hij is de naamgever aan het huidige bedrijf.
Hij noemde het bedrijf namelijk 'Pizzeria Carlo'.
Er zijn nog vele verhalen te vertellen vanaf het moment dat Carlo Pizatti eigenaar werd van dit pand, dit kan je hieronder lezen.

page2_img1page2_img1

Terug in de tijd met Da Carlo

De vorige keer vertelden we dat in 1981 het huidige Da Carlo zijn naam kreeg.
Carlo Pizatti was destijds de eigenaar het het restaurant.
Een aantal jaren later werd het restaurant overgenomen door de man die nog steeds bekend is onder vele gasten uit de jaren '90: Horatio.
De naam Horatio zegt velen misschien niet veel, aangezien de charmante en extraverte uitbater zich steevast 'Carlo' noemde.
Elke gast werd warm onthaald, de dames kregen een welgemeende handkus en een knipoog.
Indertijd werd aan alle gasten verteld dat de groentes uit eigen tuin kwamen en dat de vissen hoogstpersoonlijk door de eigenaar dagvers werden gevangen.
Ook stond hij bekend om het fenomeen waarbij hij met volle schalen bereid vlees door het restaurant liep om deze vervolgens aan mensen te slijten, wat overigens steevast een succes was; iedereen nam een stuk vlees.
Da Carlo is in de loop der jaren bij veel gasten in gedachten blijven hangen door het interieur.
Vanaf de overname in 1981 door Carlo Pizatti hebben de eigenaren en medewerkers van het restaurant verschillende prelaria verzameld en opgehangen in het restaurant.
Zo zijn schilderijen vaak door (oud)medewerkers geschilderd en zijn bijzondere wijnflessen nooit opengetrokken, maar staan deze nog steeds in de vensterbanken.
Hieronder gaan we verder in de tijd en komen we bij de huidige eigenaar van Da Carlo terecht.

page2_img1

Terug in de tijd met Da Carlo

De vorige keer vertelden we over de tijd waarin Orazio, alias 'Carlo', de eigenaar was van het huidige Da Carlo.
Farshad kwam in zijn studententijd terecht bij het bedrijf, in de tijd dat hij International Business Management studeerde in Groningen.
Op gegeven moment wilde Orazio de zaak van de hand doen, waarop Farshad besloot om deze unieke kans te grijpen.
Hij naam de zaak in 2003 over en sindsdien bestiert hij de zaak.
In de eerste jaren na 2003 werkte Orazio nog altijd met veel toewijding in het restaurant en was nog steeds het gezicht van de zaak.
Pas nadat hij afscheid nam is het een écht familiebedrijf geworden, ook nu werken nog verschillende familieleden in het restaurant.
In 2004 nam Farshad ook Capricio op het A-Kerkhof 6 in Groningen over.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat dit een samenwerking met Gigi Bianco zou worden, maar uiteindelijk hebben partijen daarvan afgezien en is Gigi Bianco elders begonnen met zijn eigen winkel- en cateringbedrijf.
De ouders van Farshad zijn uiteindelijk eigenaar geworden van Capricio, de zaak die ze momenteel nog steeds met veel passie runnen.

De volgende keer gaan we verder in de tijd...

Gedempte Zuiderdiep 36, 9711 HH Groningen